Hoe beschrijf ik de chaos in mijn hoofd

Alsof je op een verjaardag zit en de enige plek die nog over is is naast Tante Til. Tante Til die kwekt maar door, over d´r probleempjes, over haar bezoekjes bij de huisarts, over d´r kinderen, over d´r buren, over het nieuws….haar mond blijft maar op en neer gaan en je denkt waarom moet ze nou net mij hebben? Had ik niet ergens anders kunnen gaan zitten? Hoe kom ik hier onderuit? Maar omdat je geen andere plek ziet, blijf je uit beleefdheid naar haar verhalen luisteren. De verjaardag loopt ten einde, je geeft Tante Til een dikke kus en je gaat doodvermoeid naar huis.

Zo staan mijn gedachten dus ook nooit stil. Gedachten en hele gesprekken schieten in mijn hoofd voorbij en het gaat van hak op de tak. Over de kinderen, over mn relatie, over m´n toekomst, dan over de boodschappen, oja nog even een wasje draaien, wat zei die ene vrouw nou ook weer tegen me, wat wilde ze ermee zeggen, zal ik dan toch maar een boterham maken, hoeveel geld staat er nog op de bank, ik zou toch wel een weekendje weg willen, wanneer kan dat, oja we hebben volgende week nog een afspraak staan met die en die, wat zullen mijn kinderen aan het doen zijn, hoor jij die hond tekeer gaan, belachelijk hoe mensen soms met elkaar omgaan, wat eten we vanavond….pffffffff en het gaat maar door en door en door.

En terwijl die gedachten nooit stil staan, hoor ik ook nog alles om mijn heen. De indrukken van buiten komen direct binnen. In een wat groter gezelschap hoor ik het gesprek achter me, hoor het gesprek naast me, ik hoor degene die tegen mij praat, wat tegelijk weer andere gedachten in mijn hoofd brengt. Ook hoor ik de muziek, zing ik het in mijn hoofd ook nog eens mee, hoor ik iemand lachen, iemand hoesten, hoor dat er een asbak neer gezet word, hoor de deur dicht of open gaan, hoor ik glazen tegen elkaar aanstoten, hoor ik de voetstappen op de vloer. Zie ik wie er binnen komt, zie ik wie er weg gaat, zie ik de lichaamstaal van de mensen om mij heen. Hoor ik iemand wat intenser reageren, in dit geval wat bozer, mijn lijf reageert door op zijn hoede te zijn voor wat misschien gaat komen. Dus ook door mijn lijf heen voel ik spanning, ontspanning, rust, onrust. En dat allemaal tegelijk met wat ik zie en hoor.

Ik ga naar bed, ik wil stilte en rust in mijn hoofd, ook omdat ik dolgraag wil slapen. Het is heel even rustig in mijn hoofd en ineens ben ik dan klaar wakker en daar komt de gedachten-parade alweer aan. Ik vertik het om er naar te luisteren, ik wil het niet, maar het lukt niet. Spreek mezelf toe, de gedachten blijven komen en gaan. Uiteindelijk val ik toch in slaap. Soms word ik wakker in de nacht, badend in het zweet, of word ik wakker omdat mijn rug pijn doet van alle spieren die stijf en strak gespannen staan. Als ik dan  s´ochtends wakker word ben ik dood en dood moe…… En ja hoor, daar is ie weer, de gedachten-parade is ook weer wakker, fris en fruitig gaan die weer beginnen aan hun nieuwe looproute voor deze dag door mijn hoofd. Bak koffie erin, nog een bak koffie erin, nog een bak koffie erin, ja nu heb ik wat puf om wat te gaan doen. De nieuwe dag begint.

1 thought on “Hoe beschrijf ik de chaos in mijn hoofd

  1. Ik weet dat dit erg lang geleden geplaatst Is maar ik heb dit en precies dit ook en ik heb er heel erg veel last van. Ik vroeg me af of er iets aan te doen valt, ging Googlen en toen kwam ik hier op uit. Ik wil dat het stopt, dat het een keer rustig word in mijn hoofd, dat ik niet meer met alles en iedereen om me heen bezig moet zijn en daardoor altijd maar moe ben en me niet kan focussen op de dingen die er op dat moment toe doen. Ik krijg al 2 jaar medicatie voor add maar heb het idee dat het de laatste tijd steeds erger word. Is er iets anders aan te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.